Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013
Γλυκιά ζωή με γερά δόντια - η ζάχαρη στη διατροφή μας

Η απαρχή της τερηδόνας μπορεί να περιγραφεί ως απώλεια ασβεστίου των δοντιών (απασβεστίωση) όταν το pH του στόματος κατεβαίνει κάτω από την τιμή 5,5 (όξινο περιβάλλον). Επανασβεστίωση συμβαίνει όταν το pH ανεβαίνει. Η παρουσία του φθορίου διευκολύνει την κατάσταση όπως και το τυρί που είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Όταν, η απασβεστίωση είναι μεγαλύτερη της ενασβεστίωσης έχουμε κοιλότητα και με την εγκατάσταση μικροβίων τερηδόνα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η ζάχαρη της διατροφής διασπώμενη από τα μικρόβια του στόματος (μικροβιακή πλάκα των δοντιών) παράγει οξύ (χαμηλό pH).Το όξινο περιβάλλον βοηθά την παραπέρα αύξηση του αριθμού των μικροβίων. 
  • Τα σάκχαρα βρίσκονται φυσικά όπως στα σταφύλια, σύκα, μέλι κ.λ.π ή προστίθενται στα τρόφιμα.
  • Παίζει μεγάλο ρόλο η ποσότητα και η μορφή της σακχαρούχου τροφής, αν δηλαδή είναι κολλώδης οπότε συγκρατιέται ευκολότερα στις επιφάνειες των δοντιών (κουλουράκια) και έτσι αυξάνεται η διάρκεια της βλαβερής δράσης της. 
  • Καραμέλες και γλειφιτζούρια που λειώνουν αργά στο στόμα καταλαβαίνουμε πόσο επηρεάζουν. 
  • Η ζάχαρη που βρίσκεται στα αναψυκτικά, τον καφέ ή το γάλα, επειδή περνάει γρήγορα από τη στοματική κοιλότητα είναι λιγότερο βλαβερή. Εύκολα αντιλαμβανόμαστε, ότι αν η κατανάλωση γίνεται με καλαμάκι είναι ακόμα καλύτερα.
  • Η συχνότητα κατανάλωσης σακχαρούχων προϊόντων είναι σοβαρός παράγοντας βλαπτικής δράσης.

Καταλήγοντας θα λέγαμε, ότι η κατανάλωση γλυκών και γενικά σακχαρούχων είναι καλύτερα να γίνεται στα γεύματα, ώστε στη συνέχεια με το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και τη χρήση νήματος να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών και βέβαια η μικροβιακή πλάκα. Η κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων που είναι πλούσια σε ασβέστιο είναι ευεργετική. Τα ωμά λαχανικά είναι φορτωμένα βιταμίνες. Η χρήση τσίχλας χωρίς ζάχαρη μεταξύ άλλων βοηθά στην έκκριση του σάλιου και καθαρίζει τα δόντια.
Να έχουμε γλυκιά ζωή με γερά δόντια!!!



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: