Doc.gr

Ουλοδοντική σχισμή και στοματική υγεία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013
ΟΥΛΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η ουλοδοντική σχισμή είναι ο χώρος που δημιουργείται μεταξύ της κορυφής των ούλων και του δοντιού που περιβάλλουν. Έχει βάθος μέχρι 2 χιλιοστά, μπορεί και 3. Η ουλοδοντική σχισμή είναι ευεργετική για ...Δείτε περισσότερα
                           2    3                                                                               45

Αισθητική αποκατάσταση χαμόγελου!!!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ!!!

Αποκαταστάσεις σύνθετης ρητίνης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013
ΣΥΝΘΕΤΗ ΡΗΤΙΝΗ
Είναι ένα εύχρηστο υλικό το οποίο έχει τη δυνατότητα να κολλάει στα δόντια. Το δόντι αδροποιείται, τοποθετείται ένα συγκολλητικό υγρό και μετά η σύνθετη ρητίνη. Η εξέλιξη της επιστήμης κ...Δείτε περισσότερα
     -                                            1          2     3 4   5

Μάσηση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013
Μάσηση
Μάσηση
Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της καλής μάσησης για την ομαλή λειτουργία της πέψης και τη θρέψη του οργανισμού.
Για να επιτευχθεί χρειάζεται η αρτιμέλεια του οδοντικού συστήματος, τόσο σε αριθμό, όσο και σε σχήμα και φυσικά η υγιεινή του κατάσταση. Κάθε ομάδα δοντιών είναι έτσι μορφοποιημένη ώστε να επιτελεί συγκε- μάσηση
. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της καλής μάσησης για την ομαλή λειτουργία της πέψης και τη θρέψη του οργανισμού. Για να επιτευχθεί χρειάζεται η αρτιμέλεια του οδοντικού συστήματος τόσο σε αριθμό όσο και σε σχήμα και φυσικά η υγιεινή του κατάσταση. Κάθε ομάδα δοντιών είναι έτσι μορφοποιημένη ώστε να επιτελεί συγκεκριμένη λειτουργία .Με τους τομείς (κοπτήρες) τεμαχίζονται οι τροφές, με τους κυνόδοντες-προγόμφιους αποσχίζονται και με τους προγόμφιους και γομφίους λειοτριβούνται. Σοβαρό πρόβλημα συνιστά η απουσία των προγομφίων και γομφίων. Η μάσηση με τα μπροστινά δόντια είναι ανέφικτη ενώ η κατάρρευση τους είναι ζήτημα χρόνου. Με ελαττωματική κατάσταση ή απουσία των μπροστινών δοντιών η γνάθος δεν ξέρει πού πατά και πού βαδίζει (στην οδοντιατρική επιστήμη λέμε ότι ορίζουν τον πρόσθιο οδηγό) και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σε μερικές περιπτώσεις συνιστούμε να δαγκώνει κανείς τις σκληρές τροφές στο πλάι που υπάρχει ο πολύ ισχυρός κυνόδοντας.


http://www.youtube.com/watch?v=-iFSm40RbQE

Θέματα προσθετικής- Γέφυρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013

Είναι μία κατασκευή που τοποθετείται στο στόμα για να αποκαταστήσει ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν. Συγκολλιέται στα δόντια που βρίσκονται εκατέρωθεν των ελλειπόντων. Μερικές φορές, η γέφυρα στηρίζεται μονόπλευρα και το δόντι που λείπει μπαίνει κρεμαστό (πρόβολο). Μία γέφυρα μπορεί να τοποθετηθεί (συγκολλούμενη ή κοχλιούμενη) πάνω σε εμφυτεύματα και σε σπάνιες περιπτώσεις πάνω σε εμφυτεύματα και φυσικά δόντια. Συνήθως, κατασκευάζεται από ένα μεταλλικό σκελετό πάνω στον οποίο ψήνεται πορσελάνη. Στα μπροστινά κυρίως δόντια μπορεί να μπει και γέφυρα εξ ολοκλήρου πορσελάνινη (ολοκεραμική). Πολλές φορές η γέφυρα κοντά στα ούλα ενισχύεται με «αυχενική» πορσελάνη.
 

Τι προσέχουμε κατά την τοποθέτηση μιας γέφυρας: 
1. Την ασφαλή προστασία των δοντιών στηριγμάτων με άψογη εφαρμογή.
2. Τη ‘’φιλική συμπεριφορά’’ στα ούλα που περιβάλλουν τα δόντια και στο βλενογόννο κάτω από το ενδιάμεσο (γεφύρωμα) με την κατάλληλη σχεδίαση.
3. Την ορθή επαφή με τα παρακείμενα της γέφυρας δόντια όπως και με τα δόντια της απέναντι γνάθου.
4. Την εναρμόνιση με τα χείλη, την παρειά και τη γλώσσα.
5. Την εξασφάλιση συνθηκών στοματικής υγιεινής (βουρτσάκια μεσοδοντίων διαστημάτων)
6. Και βέβαια την αισθητική που επιτυγχάνεται με όλα τα παραπάνω και το κατάλληλο σχήμα, μέγεθος και χρώμα ώστε η γέφυρα να ενσωματώνεται ομαλά στο στόμα και να μην διακρίνεται!

Περιοδοντίτιδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013
Περιοδοντίτιδα
 ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΘΥΛΑΚΟΣ (ΘΥΛΑΚΑΣ)

Τα ούλα στην πρόσφυσή τους στα δόντια αφήνουν μία σχισμή (χώρο) που ονομάζεται ουλοδοντική σχισμή. Σε υγιή κατάσταση το βάθος είναι 0,5-2 χιλιοστά. Ο οδοντίατρος το ανιχνεύει με την ήπια χρήση ενός εργαλείου, την περιοδοντική μήλη.


Όταν, το βάθος αυτό γίνεται μεγαλύτερο και τα ούλα ξεκολλάνε τότε σχηματίζεται ο περιοδοντικός θύλακος. Ο θύλακος είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης μικροβιακής πλάκας και πέτρας και είναι η συνήθης συνέπεια μιας αθεράπευτης ουλίτιδας που εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.


Το μικροβιακό φορτίο του θυλάκου οδηγεί σε καταστροφή του οστού που στηρίζει το δόντι. Μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε που μπορεί να οδηγήσει αυτό.

Ο οδοντίατρος θεραπευτικά θα απομακρύνει την πλάκα και την πέτρα, όπως και τα φλεγμονώδη στοιχεία από το θύλακο, ώστε τα ούλα να ‘’ξανακολλήσουν’’ στο δόντι και ο θύλακος να μικρύνει ή και να εξαφανιστεί.

 Μερικές φορές χρειάζεται και χειρουργική παρέμβαση. Ο ασθενής πρέπει να κάνει σχολαστική στοματική υγιεινή ούτως, ώστε να μη μετακινηθούν μικρόβια ξανά στο βάθος του θυλάκου.

 Μία πέρα από το φυσιολογικά βάθυνση της ουλοδοντικής σχισμής είναι αποδεκτή σε περίπτωση που διατηρείται καθαρή. Επίσης, μία μικρή κινητικότητα του δοντιού λόγω βλάβης του οστού είναι αποδεκτή, όταν έχει γίνει η θεραπεία, οπότε η κινητικότητα δεν αυξάνεται παραπέρα.
     -                        05-2

Κάταγμα δοντιού

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013
 ΚΑΤΑΓΜΑ ΔΟΝΤΙΟΥ
Το κάταγμα ενός δοντιού είναι ένα θορυβώδες επεισόδιο για καθένα που το παθαίνει. Είναι πολύ ανησυχητικό για τους γονείς όταν συμβαίνει στο παιδί τους, ιδιαίτερα αν είναι κορίτσι…
Στην πράξη τις περισσότερες φορές μία ανασύσταση με σύνθετη ρητίνη σε μία επίσκεψη αντιμετωπίζει πλήρως το πρόβλημα με λύση αξιόπιστη και διαρκείας.
Αν το κάταγμα είναι βαθύτερο και εμπλέκεται και ο πολφός του δοντιού θα πρέπει να προηγηθεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
     -

Εμφυτεύματα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013
Τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν ελλείποντα δόντια και προσφέρουν άνεση κα ένα χαμόγελο που δείχνει πολύ φυσικό. Είναι μεταλλικά υποκατάστατα οδοντικών ριζών κατασκευασμένα από κατάλληλα κράματα τιτανίου.

Τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στο κόκκαλο των γνάθων, όπου μετά την πάροδο ορισμένου χρόνου γίνονται ένα με αυτό (οστεοενσωματώνονται).

 Σε μία δεύτερη χειρουργική επέμβαση τοποθετούνται πάνω σε αυτά εξαρτήματα τα οποία στηρίζουν μεμονωμένα δόντια, γέφυρες ή οδοντοστοιχίες κατά περίπτωση.

Για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η οστεοενσωμάτωση  απαιτείται επαρκής ποσότητα οστού και καλή στοματική υγιεινή. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η διάρκειά τους είναι για μία ζωή. 


Ευαισθησία στο κρύο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013

Μερικές φορές όταν τρώμε κάτι κρύο ή πίνουμε κρύο νερό αισθανόμαστε πόνο. Γιατί συμβαίνει  αυτό;

 Κατ’ αρχήν μπορεί να είναι φυσιολογικό όταν συμβαίνει στα κάτω μπροστινά δόντια σε κάτι πολύ παγωμένο.

 Είναι επίσης φυσιολογικό μετά από βαθύ καθαρισμό των ριζών των δοντιών ή μετά από ένα βαθύ σφράγισμα. Με την πάροδο του χρόνου ο πόνος λιγοστεύει και εξαφανίζεται.

 Σε άλλες όμως περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει μία βαθιά τερηδόνα δηλαδή ένα πολύ χαλασμένο δόντι. Ο πόνος είναι παροδικός. Αν διαρκεί μιλάμε για βλάβη του πολφού.

Πόνος δημιουργείται και όταν από οριζόντιο βούρτσισμα των δοντιών με σκληρή ιδιαίτερα βούρτσα υποχωρούν τα ούλα και αποτρίβεται η λεπτή αδαμαντίνη και αποκαλύπτεται η οδοντίνη.

 Θεραπευτικά κατά περίπτωση προβαίνουμε σε έμφραξη με καλή μόνωση, ενδοδοντική θεραπεία, χορήγηση φθοριούχων ή και ειδική οδοντόκρεμας συνοδευόμενες με οδηγίες στοματικής υγιεινής.