Doc.gr

Επιχείλιος έρπης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014
Επιχείλιος έρπης
Πρόκειται για εκδήλωση του ιού του απλού έρπητα 1 και σε ποσοστό 15% των περιπτώσεων του 2 ( των γεννητικών οργάνων) στο χείλος. Όταν οι βλάβες εκδηλώνονται μέσα στο στόμα, στα ούλα, στην υπερώα, στη γλώσσα, στις παρειές μιλάμε για ερπητοειδή στοματίτιδα που μπορεί να συνυπάρχει με τον επιχείλιο έρπη ή όχι.

Η μόλυνση του ατόμου από τον απλό έρπητα μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.  Συνήθως συμβαίνει σε νεαρή άτομα και με συμπτώματα που θυμίζουν κλασικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις με αποτέλεσμα να διαφεύγει της προσοχής ότι πρόκειται για έρπητα.
Άπαξ και ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό του έρπη, μετά την αποδρομή της νόσου, o ιός εγκαθίσταται στα γάγγλια των νεύρων της περιοχής και παραμένει ανενεργός. Σε περιπτώσεις κρυολογήματος, γρίπης, άγχους και στενοχώριας, πυρετού, υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, τραυματισμού του χείλους, πτώσης του ανοσοποιητικού συστήματος  κ.α. ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά και να εμφανιστεί η βλάβη στο χείλος.

Τα στάδια εκδήλωσης του επιχείλιου έρπητα είναι κατ’ αρχήν ένα τσούξιμο στην περιοχή, στη συνέχεια μία κοκκινίλα, κατόπιν εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες που στη συνέχεια σπάνε εκλύοντας μολυσματικό υγρό, δημιουργείται ένα έλκος, στην συνέχεια το έλκος καλύπτεται από εφελκίδα και σιγά-σιγά επέρχεται η ίαση με αποκατάσταση  υγιούς δέρματος σε 10 περίπου μέρες.

Από τη βλάβη στο χείλος μπορεί να μολυνθεί το δάκτυλο όταν ακουμπά στην πληγή, το μάτι αν το τρίψει ο πάσχων με το  μολυσμένο δάκτυλο και άλλα σημεία του δέρματος. Η βλάβη στο μάτι είναι πολύ σοβαρή. Ο πάσχων μπορεί να μεταδώσει τον ιό με χρήση κοινού ποτηριού, με το φιλί ή τη στοματογεννητική επαφή. Όταν όμως δεν υφίσταται βλάβη δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης.

Η θεραπεία της βλάβης γίνεται με ειδικά φάρμακα (ακυκλοβίρη) σε μορφή κρέμας ή σε περίπτωση στοματίτιδας σε μορφή διαλυομένων δισκίων. Αν η αλοιφή τοποθετηθεί  στο πρώιμο στάδιο του τσουξίματος ή της κοκκινίλας η βλάβη δεν εξελίσσεται.

Πονόδοντος στις αργίες. Τί πρέπει να κάνετε μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014
Πονόδοντος στις αργίες. Τί πρέπει να κάνετε μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο;




Είναι Σαββατοκύριακο,  είναι  διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα ή του καλοκαιριού κι εσείς υποφέρετε από πονόδοντο. Ο οδοντογιατρός σας λείπει όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του ή εσείς λείπετε. Τι θα κάνετε;



Κατ’ αρχήν θα αναζητήσετε τηλεφωνικά τον οδοντίατρό σας κι εκείνος θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες αν απουσιάζει. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα αρνηθεί να σας δεχθεί έστω κι αν είναι αργία. Τον Αύγουστο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής τηρεί κατάλογο εφημερευόντων οδοντιάτρων. Τηλεφωνείτε στο σύλλογο και σας παραπέμπει στον εφημερεύοντα της περιοχής σας.

Μέχρι να επισκεφτείτε το ιατρείο  τί φάρμακα θα πάρετε; Κατ’ αρχήν διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην καταπίνετε ότι βρίσκετε μπροστά σας.



Αν ο πόνος είναι συνεχής και έντονος θα καταφύγετε στα εξής παυσίπονα: 
Παρακεταμόλη  1000mg  συνολικά κάθε 8 ώρες και ενδιάμεσα πάλι ανά 8 ώρες ένα Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο όπως  Ασπιρίνη, Ponstan, Brufen και πολλά άλλα.  
Το Mesulid λαμβάνεται ανά 12ωρο. Οι δύο παραπάνω κατηγορίες παυσίπονων λειτουργούν διαφορετικά και έτσι ο συνδυασμός τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Ποτέ μην τρίβετε ασπιρίνη ή άλλο φάρμακο στα ούλα, ούτε μπουκώματα με οινοπνευματώδη. Αυτό που θα επιτύχετε είναι έγκαυμα στα ούλα, συνεπώς ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.

Αν διαπιστώσετε πρήξιμο, ή αν μπορείτε να προσδιορίσετε με σαφήνεια ποιο δόντι είναι επώδυνο ιδιαίτερα στο δάγκωμα, ή το νοιώθετε ‘’σαν να επιμηκύνετε’’ τότε και μόνο τότε θα καταφύγετε στην αντιβίωση παράλληλα με τα παυσίπονα.  

Αντιβιοτικά ευρέως φάσματος όπως Αμοξισιλίνη 500mg σε συνδυασμό με Flagyl ή Augmentin 625mg  ανά 8ωρο για 5 τουλάχιστον μέρες αποτελούν τη θεραπεία εκλογής.
Οι δόσεις καθορίζονται ανάλογα με το σωματικό βάρος, κατά συνέπεια είναι μικρότερες στα παιδιά, ενώ η συχνότητα παραμένει η ίδια.



Μην υπερβαίνετε τις  συνιστώμενες δόσεις, κανένα φάρμακο δεν είναι εντελώς αθώο.
Συνυπολογίζετε πάντοτε τυχόν άλλα φάρμακα που παίρνετε, όπως και τυχόν αλλεργίες  και συμβουλευτείτε τον ιατρό που σας παρακολουθεί. 

Μην βάζετε ζεστά επιθέματα στο πρόσωπο σε περίπτωση αποστήματος.

Αν έχετε πόνο από φρονιμίτη που ανατέλλει κάνετε μπουκώματα  με χλιαρό αλατόνερο, ή ένα αντιμικροβιακό διάλυμα και  καθαρίζετε προσεκτικά την περιοχή με μαλακή οδοντόβουρτσα.

Αν ένα μπροστινό δόντι πεταχτεί έξω σε ένα παιδί, φυλάξτε το μέσα σε ένα μπουκαλάκι με γάλα, ώστε ο οδοντίατρος να μπορέσει να το αναφυτεύσει.



Συμπερασματικά θα λέγαμε όταν ταξιδεύετε προνοήστε να έχετε μαζί σας τα προαναφερόμενα φάρμακα για έκτακτη ανάγκη. Πριν από τις διακοπές ή τις αργίες φερθείτε συνετά. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο και αντιμετωπίστε οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε εγκαίρως!


Άσχημη αναπνοή ή κακοσμία του στόματος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014
Άσχημη αναπνοή ή κακοσμία του στόματος
Η άσχημη αναπνοή ή κακοσμία του στόματος είναι μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση που κρατά σε απόσταση το συνομιλητή μας. Μπορεί να συμβαίνει κατά περίπτωση ή να είναι μία χρόνια κατάσταση.
Ένα 20% του πληθυσμού υποφέρει από κάποιου βαθμού κακοσμία του στόματος
Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από στοματικά αίτια ή εξωστοματικά.

Εξωστοματικά αίτια κακοσμίας του στόματος:
  • Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όπως κρεμύδια, σκόρδα, ο καφές κ.λ.π.  προξενεί παροδική δυσοσμία.
  • Η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα έχει ως αποτέλεσμα την καύση των λιπών για παραγωγή ενέργειας που προξενεί την δυσάρεστη εκπνοή σάπιου μήλου.
  • Το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος.
  • Παθήσεις ή φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία.
  • Μεταβολικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδη διαβήτης.
  • Φλεγμονές των αμυγδαλών.
  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Φλεγμονές του αναπνευστικού.
  • Σε ορισμένα από αυτά τα αίτια η δύσοσμη απόπνοια προέρχεται από ουσίες που μεταφέρονται με το αίμα.
  • Η νηστεία.
  • Το άγχος.

Κακοσμία σε νήπια μπορεί να δηλώνει ιατρικό πρόβλημα και πρέπει να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.Οι περιπτώσεις αυτές είναι παροδικές.

Ενδοστοματικά αίτια κακοσμίας του στόματος:
  • Η συσσώρευση μικροβίων και υπολειμμάτων τροφών στη ράχη της γλώσσας στο πίσω μέρος είναι η σημαντικότερη αιτία της κακοσμίας.
  • Η κακή στοματική υγιεινή που με τη συσσώρευση μικροβίων στην ουλοδοντική σχισμή προξενεί ουλίτιδα. Η ουλίτιδα εξελίσσεται  σε περιοδοντίτιδα  και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν βαθείς θύλακοι, έχουμε κακοσμία. Αυτή είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία.
  • Χαλασμένα δόντια, οδοντικές ανωμαλίες στη σύγκλιση, οθοδοντικοί δακτύλιοι, κακότεχνες εμφράξεις ή γέφυρες που συγκρατούν υπολείμματα δοντιών, οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται  προξενούν κακοσμία.
  • Η ξηροστομία επίσης όπως και η πρωινή αναπνοή.
  • Μετεξακτικά φατνία η πληγές στο στόμα.
  • Αν και υπάρχουν ιατρικές μέθοδοι με χρήση ειδικών συσκευών για τη διάγνωση, ο πάσχων θα πρέπει να το υποψιαστεί όταν ο διπλανός του ‘’κρατάει απόσταση ασφαλείας’’.

Η αντιμετώπιση της ενδοστοματικής δυσοσμίας συνίσταται: Καλή στοματική υγιεινή.

Καθαρισμός της ράχης της γλώσσας με μαλακή οδοντόβουρτσα ή με ειδικούς καθαριστήρες ή ακόμα και με το εσωτερικό ενός κουταλιού του τσαγιού. Το πιο σημαντικό απ΄ όλα.
Καθαρισμός των κινητών προσθετικών εργασιών
Επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό ή θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας όπως και αντικατάσταση προβληματικών προσθετικών εργασιών ή σφραγισμάτων.
Αντιμετώπιση της ξηροστομίας όταν υπάρχει.
Χορήγηση ειδικών στοματοπλυμάτων, οδοντοκρεμών ή δισκίων  που αντιμετωπίζουν εκείνα τα μικρόβια που προξενούν τη δυσοσμία. 
Η κακοσμία του στόματος είναι ένα σοβαρό ιατροκοινωνικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.