Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013
Υπερευαισθησία της οδοντίνης
υπερευαισθησία της οδοντίνης οφείλεται σε ερέθισμα της αποκαλυμμένης οδοντίνης του δοντιού. Η οδοντίνη είναι η ουσία που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο (αδαμαντίνη) και κάτω από την οστέινη της ρίζας. 

Στη δομή της οδοντίνης συμμετέχουν μικροσκοπικοί σωλήνες, τα οδοντινοσωληνάρια στα οποία ρέει το οδοντινικό υγρό και καταλήγουν νευρικές αισθητικές απολήξεις. Όταν τα οδοντινοσωληνάρια αποκαλυφθούν και ανοίξουν αλλάζει η υροδυναμική του υγρού, ερεθίζονται τα νεύρα και προξενείται οξύς πόνος. 

Υποχώρηση των ούλων, οριζόντιο βούρτσισμα με σκληρή βούρτσα, τρίξιμο των δοντιών, κατανάλωση πολλών όξινων υγρών κ.α. συντελούν στην αποκάλυψη της οδοντίνης. Τότε ψυχρά, θερμά, γλυκά και πιεστικά ερεθίσματα προξενούν οξύ πόνο που όμως δεν διαρκεί. 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος στο σπίτι γίνεται με ειδικές οδοντόκρεμες και με το σωστό βούρτσισμα με μαλακή οδοντόβουρτσα που αποσκοπούν να φράξουν τα ανοικτά οδοντινοσωληνάρια. Προσοχή δίνεται στη δίαιτα και στην αποφυγή του τριξίματος των δοντιών ίσως και με τη χρήση ειδικών ναρθήκων. 

Στο ιατρείο η αντιμετώπιση γίνεται με τοποθέτηση φθορίου, υγρής φωτοπολυμεριζόμενης σύνθετης ρητίνης και μερικές φορές με σφραγίσματα στις επίμαχες περιοχές.

  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: