Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013
Τερηδόνα ο εχθρός των δοντιών
Η τερηδόνα είναι η κύρια πάθηση που προσβάλει τα δόντια. Ξεκινάει με καταστροφή της οδοντικής ουσίας και δημιουργία ‘’φωλιάς’’ μέσα στην οποία εισβάλλουν μικρόβια.

Η τερηδόνα μπορεί να ξεκινήσει από τη μασητική επιφάνεια των δοντιών, από την πλαϊνή εκεί που το ένα δόντια έρχεται σε επαφή με το διπλανό, ή και από τη ρίζα του δοντιού ειδικά αν έχουν υποχωρήσει τα ούλα. Σ’ ένα δόντι μπορεί να συνυπάρχουν πολλές τερηδόνες. 

Η τερηδόνα στα αρχικά στάδια δεν μας δίνει σημάδια γιατί δεν πονά. Μερικές φορές στα πλαϊνά των δοντιών απαιτείται ακτινογραφία. Η τερηδόνα δε θεραπεύεται. Στο τερηδονισμένο δόντι ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει την κατεστραμμένη οδοντική ουσία και θα το αποκαταστήσει συνήθως με ένα σφράγισμα.

Αν στην αρχική φάση της τερηδόνας δεν επέμβουμε, θα συνεχιστεί η καταστροφή του δοντιού και τα μικρόβια θα εισχωρήσουν μέσα στον πολφό προκαλώντας φλεγμονή (πολφίτιδα). Τότε τα σημάδια θα είναι πολύ έντονα και δυσάρεστα. Σ’ αυτή τη φάση προβαίνουμε σε ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του δοντιού και μετά σε αποκατάσταση. Αν σ’ αυτό το στάδιο δεν επέμβουμε το δόντι νεκρώνεται και μικρόβια εξέρχονται από την άκρη της ρίζας μολύνοντας τους περιβάλλοντες ιστούς. Εδώ στην αρχή δεν έχουμε καμία ενόχληση αν και η κατάσταση είναι σοβαρότερη. Αργότερα όμως είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί απόστημα.

Η καλύτερη αντιμετώπιση της τερηδόνας είναι η πρόληψη. Δηλαδή καλή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντικό νήμα, κατάλληλη δίαιτα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο και αντιμετώπιση τυχόν τερηδόνας στα αρχικά στάδια.



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: