Doc.gr

Τριχωτή γλώσσα, Γεωγραφική γλώσσα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014
Η τριχωτή γλώσσα χαρακτηρίζεται από επιμήκυνση και πάχυνση  των τριχοειδών θηλών της γλώσσας (υπερκεράτωση).Εντοπίζεται στο μεσαίο και στο πίσω τριτημόριο της επιφάνειας της γλώσσας.Έχει χρώμα μαύρο ή σκούρο καφέ ή και άσπρο.




Η αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Διάφοροι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η φτωχή στοματική υγιεινή, κάποια αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες, άλλα φάρμακα, η κατάχρηση αλκοόλ,  η ελαττωμένη σιελόρροια,  σχετίζονται με την εμφάνιση αυτής της διαταραχής.
Η συσσώρευση χρωμογόνων μικροβίων μεταξύ των τριχοειδών θηλών προκαλεί το σκούρο χρώμα.
Να σημειώσουμε ότι προσωρινή σκουρόχρωμη εμφάνιση της γλώσσας μπορεί να προκληθεί από την υπερκατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού, κάποιων στοματικών διαλυμάτων κ.λ.π. Αυτή η δυσχρωμία είναι προσωρινή και δεν έχει σχέση με την τριχωτή γλώσσα.

Εμφανίζεται σε ποσοστό 0,5% των ενηλίκων.Η βλάβη είναι εντελώς καλοήθης και δεν μεταδίδεται.Πέραν της μελάγχρωσης που μπορεί να θεωρηθεί ένα αισθητικό πρόβλημα κανένα άλλο σύμπτωμα δεν υπάρχει.

Θεραπευτικά συνιστούμε καλή στοματική υγιεινή και βούρτσισμα της γλώσσας με μαλακή βούρτσα ή ειδικά ξέστρα, διακοπή του καπνίσματος, αντικατάσταση των χρωμογόνων φαρμάκων από άλλα και γενικά αποφυγή όλων των αιτιολογικών παραγόντων που προαναφέραμε.




Συμπληρωματικά μπορούμε να χορηγήσουμε ειδικές τοπικές αλοιφές που βοηθούν στην κερατόλυση και τη σμίκρυνση των θηλών.
Πάντως σε αρκετές περιπτώσεις επέρχεται αυτόματη ίαση χωρίς ιδιαίτερους χειρισμούς. 

Η γεωγραφική γλώσσα βρίσκεται στον αντίποδα της τριχωτής. Σε κάποιες περιοχές πέφτουν ακανόνιστα  οι τριχοειδείς θηλές με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σαν γεωγραφικός χάρτης. 



Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Ενοχοποιούνται η έλλειψη βιταμινών και ψυχοσωματικοί παράγοντες.Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται ειδική θεραπεία.

Τί ξέρετε για τις βλάβες των δοντιών;Τί κάνουμε;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014
Ένα κατεστραμμένο δόντι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα μέχρι η βλάβη να προχωρήσει βαθιά. Δεν θα το αντιληφθείτε εκτός  α) αν αρχίσει να πονά ή σπάσει και β) το ανιχνεύσει ο οδοντογιατρός σας. Τί προτιμάτε;

 Κατά συνέπεια οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο προλαβαίνουν τα χειρότερα.
Ο οδοντίατρος θα δει σημάδια καταστροφής, θα ανιχνεύσει κάτω από παλιά σφραγίσματα ή στεφάνες και  θα βγάλει ακτινογραφίες. Αυτές  αποκαλύπτουν βλάβες στο πλάι μεταξύ των δοντιών, το βάθος των βλαβών και γίνονται κατά περίπτωση, όταν χρειάζονται ή και σε τακτική βάση.

Το βάθος και το μέγεθος της καταστροφής θα προσδιορίσει και το είδος της αντιμετώπισης.

1.    
Αν η καταστροφή  βρίσκεται μόνο μέσα στην αδαμαντίνη, την εξωτερική στιβάδα του δοντιού (σμάλτο), η βλάβη είναι αναστρέψιμη. Με την τοποθέτηση φθορίου ενασβεστιώνεται  ξανά το δόντι και η ακεραιότητά  του αποκαθίσταται.


2.    
Αν η βλάβη προχωρήσει βαθύτερα στην οδοντίνη (οδοντική ουσία κάτω από την αδαμαντίνη) τότε θα χρειαστεί σφράγισμα. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί η καταστροφή τόσο μικρότερο και ευκολότερο θα είναι το σφράγισμα.

3.    
Σε μεγαλύτερη καταστροφή θα χρειαστεί ένα ένθετο ή στεφάνη (κορώνα) για να αποκατασταθεί το δόντι.


4.    
Όταν η βλάβη προχωρήσει σε βάθος, ο πολφός του δοντιού θα προσβληθεί, θα πονά, και τότε θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (αυτό που συνήθως ονομάζομε απονεύρωση) πριν γίνει οποιασδήποτε μορφής αποκατάσταση.


5.    
Αν και σ’ αυτή τη φάση μείνει αθεράπευτο, το δόντι νεκρώνεται η βλάβη προχωρά στους περιοδοντικούς ιστούς και προκαλεί οστικές βλάβες όπως κοκκίωμα, κύστη ή προκαλείται  απόστημα.

6.    
Όταν η καταστροφή είναι εξαιρετικά μεγάλη το δόντι πρέπει να εξαχθεί.
Κατά συνέπεια αν δεν αντιμετωπιστεί  μία οδοντική βλάβη αυτή χειροτερεύει. Η βλάβη προχωράει με αργούς ρυθμούς μέχρι να δώσει σημάδια πόνου.

Όλες οι βλάβες ξεκινάνε μικρές. Αποκαταστήστε τις πριν προχωρήσουν σε μεγαλύτερες ζημιές.




Τα λευκά σφραγίσματα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014
Τα λευκά σφραγίσματα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;
  • Κατασκευάζονται από σύνθετη ρητίνη. Είναι ένα  αξιόπιστο υλικό που αντικαθιστά το αμάλγαμα σε κατεστραμμένα πίσω δόντια, κολλά στην αδαμαντίνη και οδοντίνη και τροποποιεί σχήμα, μέγεθος, χρώμα στα πρόσθια δόντια, ενώ είναι κατάλληλο και για μεγάλες αποκαταστάσεις. Χρησιμοποιείται και έμμεσα για όψεις μπροστινών και ένθετα πίσω δοντιών.




  • Το προφανές του πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα  μη διακρινόμενο από το φυσικό δόντι.
  • Επειδή κολλά πάνω στο δόντι, συχνά αφαιρείται λιγότερη οδοντική ουσία ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες περιπτώσεις απ’ ότι το αμάλγαμα.
  • Επισκευάζεται εύκολα σε περίπτωση που ένα μικρό κομμάτι του φύγει.
  • Όταν έχει μείνει λίγη οδοντική ουσία περιφερειακά του δοντιού, το υλικό μπορεί να προστατέψει  το δόντι από κάταγμα.
  • Αποφεύγουμε τον υδράργυρο που περιέχεται στο αμάλγαμα.
  • Το μειονέκτημά  του, που είναι σύμφυτο με την κατασκευή του, είναι ότι συστέλλεται με τον πολυμερισμό του. Αυτό το αντιμετωπίζουμε με τοποθέτηση διαδοχικά μικρών ποσοτήτων υλικού που πολυμερίζουμε με προοδευτικά αυξανόμενης έντασης φώς.
  • Μερικές φορές παρατηρούνται στίγματα στα όρια του σφραγίσματος. Αν και αντιμετωπίζονται εύκολα, ακολουθώντας τη μέθοδο που προαναφέρθηκε τα περιορίζουμε στο ελάχιστο.



  • Σήμερα έχουμε μία μεγάλη εξέλιξη στα υλικά των σύνθετων ρητινών βασισμένη στη νανοτεχνολογία και μία ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη στα υλικά συγκόλλησης. 
    Κατά συνέπεια η χρήση του αμαλγάματος, αν και δεν έχει καταργηθεί,  σιγά-σιγά περνάει σε δεύτερη μοίρα στις περισσότερες των περιπτώσεων.




  • Βουλιμία, η βλαβερή επίδραση στα δόντια

    Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014
    Βουλιμία, η βλαβερή επίδραση στα δόντια
    .Η βουλιμία είναι μία διαταραχή στην πρόσληψη τροφής. Μπορεί να επηρεάζει τον καθένα αλλά πιο συνηθισμένη είναι σε νέα κορίτσια. Η κατάσταση αυτή φαίνεται πως έχει ψυχολογικό ή και ψυχιατρικό υπόβαθρο, η ανάλυση του οποίου ξεφεύγει από τα όρια τούτου του άρθρου. Το άτομο προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες τροφής και προκειμένου να παραμείνει αδύνατο προκαλεί στον εαυτό του έμετο.  

    Το περιεχόμενο που κατ’ επανάληψιν εξέρχεται του στομάχου είναι όξινο και  έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση των δοντιών.
     Η εξωτερική στιβάδα του δοντιού, η αδαμαντίνη (σμάλτο), προσβάλλεται, τα άλατά της διαλύονται, το δόντι αδυνατίζει (΄΄μαλακώνει’’) προοδευτικά και καταστρέφεται. Αυτό συμβαίνει  σε πολλά δόντια με αποτέλεσμα εκτεταμένη βλάβη του στόματος.





    Μία επιπλέον δυσάρεστη κατάσταση είναι η ευαισθησία σε κρύες ή ζεστές τροφές και ποτά. Όταν οι βλάβες προχωράνε αργά, ο πολφός αυτοπροστατεύεται με εναπόθεση εξωτερικά οδοντίνης. Έτσι η ευαισθησία μπορεί να είναι ελαφρά. Η βλάβη όμως είναι εκεί.   

    Η διάβρωση των πίσω δοντιών, γομφίων και προγομφίων, μαζί με την αποτριβή που συνήθως συνυπάρχει έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της κάθετης διάστασης του προσώπου με αποτέλεσμα μία γερασμένη εμφάνιση






    Μερικοί βουλιμικοί πίνουν πολλές σόδες για να προκαλέσουν έμετο. Οι σόδες είναι όξινες με αποτέλεσμα η διάβρωση να γίνεται ταχύτερα.

      Το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά τον έμετο που γίνεται για να φύγει η δυσάρεστη γεύση, στα ήδη  πιο μαλακά δόντια οδηγεί σε μεγαλύτερες καταστροφές.

      Τα προσβεβλημένα δόντια ευκολότερα προσλαμβάνουν χρωστικές από τις τροφές, τα ποτά, το κάπνισμα με αποτέλεσμα άσχημη εμφάνιση.  

    Θεραπευτικά κατ’ αρχήν θα λέγαμε είναι η παραπομπή σε ένα εξειδικευμένο ψυχολόγο. Δεν είναι καθόλου ντροπή να αναζητηθεί βοήθεια. Είναι μία πάθηση σαν πολλές άλλες που ταλαιπωρούν ένα άτομο και μπορεί να αντιμετωπισθεί.

    Οδοντιατρικά κάνουμε τοπική εφαρμογή φθορίου και συνιστούμε και φθοριούχα στοματοπλύματα.

    Οι βλάβες αποκαθίστανται με ανασυστάσεις σύνθετης ρητίνης ή στεφάνες.



    Οι επώδυνες άφθες

    Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014
    Οι επώδυνες άφθες
    Η άφθα είναι μία επώδυνη επιφανειακή  πληγή στο στόμα.  Είναι στρογγυλή ή ελλειψοειδής, διαμέτρου μερικών χιλιοστών. Στον πυθμένα είναι υποκίτρινη και περιβάλλεται από μία κόκκινη άλω.

    Εντοπίζεται  στα ούλα, στα χείλη, στις παρειές, στη γλώσσα, στο έδαφος του στόματος και στη μαλακή υπερώα και στο στοματοφάρυγγα.

           



    Είναι επώδυνη όταν ερεθίζεται από την επαφή με τις τροφές και ιδιαίτερα τις ξινές, αλμυρές, πιπεράτες κ.λ.π.

    Όταν εμφανίζονται πολλές άφθες ταυτόχρονα μιλάμε για αφθώδη στοματίτιδα.

    Όταν εντοπίζονται στη γλώσσα και στο στοματοφάρυγγα  μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία στην ομιλία, δυσφαγία και δυσκαταποσία.

    Άφθες παρουσιάζονται στο στόμα σαν συνοδό σύμπτωμα συστηματικών παθήσεων όπως το σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Bechet  που συνυπάρχουν με έλκη στα γεννητικά όργανα και  ιριδίτιδα (στο μάτι) όπως και σε μερικά νοσήματα του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn.

    Οι άφθες μπορούν να υποτροπιάζουν, εμφανιζόμενες έως και έξι φορές το χρόνο. Εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες από τους άνδρες σε ηλικίες μικρότερες των 45 χρόνων και περισσότερο μεταξύ 16-25.

    Οι άφθες ταξινομούνται στις ελάσσονες, διαμέτρου λιγότερο από 10 χιλιοστά που περνάνε σε μία εβδομάδα, στις μείζονες μεγαλύτερες από 10 χιλιοστά που περνάνε σε δύο με τρεις εβδομάδες, και στις ερπητόμορφες, συστάδα πολλών μικρών που προσομοιάζουν με την ερπητοειδή στοματίτιδα.

    Τα αίτια είναι ασαφή. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι συγγενείς, δεν είναι μολυσματικές, δεν μεταδίδονται με σεξουαλική  ή άλλη επαφή.

    Σαν αιτιολογικοί παράγοντες αναφέρονται:Η κληρονομικότητα σε ποσοστό 40%Το στρές και το άγχος . Είναι παρατηρημένο ότι υπάρχει έξαρση σε περιόδους εξετάσεων και ύφεση σ τις διακοπές.Η διατροφική ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, φολικό οξύ και σίδηρο.Ο τοπικός τραυματισμός. Λόγου χάριν μετά από μία εργώδη εξαγωγή μπορεί να παρουσιαστούν άφθες στην περιοχή.Πιθανόν ορμονικοί παράγοντες , όπως οι διαφοροποιήσεις των επιπέδων προγεστερόνης κατά τον καταμήνιο κύκλο, τη χρήση αντισυλληπτικών και  τη κύηση να έχουν κάποια επίδραση.Το κάπνισμα μπορεί να βλάπτει πολλαπλώς αλλά δυσχεραίνει  τη εμφάνιση αφθών!Σε μερικά άτομα η αλλεργία σε κάποιες τροφές.Γαστροεντερικές διαταραχές που συντελούν σε κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.Όλα τα προαναφερθέντα έχουν την εξήγησή τους , αλλά η ανάπτυξη ξεφεύγει των στόχων της παρούσας δημοσίευσης.

    Όσον αφορά την αντιμετώπιση των αφθών πρέπει  κατ’ αρχήν να γνωρίζουμε ότι είναι εντελώς καλοήθεις. Σε κάθε περίπτωση δεν εμφανίζονται  συγγενώς, δεν είναι μολυσματικές, δεν μεταδίδονται με σεξουαλική  ή άλλη επαφή. Όταν παρουσιάζονται να αποφεύγουμε τα  ξινά, τα αλμυρά και τα πιπεράτα.   Ο κίνδυνος να εισέλθουν μικροοργανισμοί από την πληγή είναι μη αξιολογήσιμος κατά συνέπεια δεν χρειάζονται αντισηπτικά ή τοπικά αντιβιοτικά που θα ερεθίσουν περισσότερο. Ευεργετικές στην αντιμετώπιση του πόνου είναι ειδικές ουσίες σε μορφή διαλύματος, γέλης  ή spray  που ‘’κολλάνε’’ πάνω στις άφθες και τις προστατεύουν από τα επώδυνα ερεθίσματα. Χορηγούνται 4 φορές την ημέρα λίγη ώρα πριν το φαγητό.  Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι οι  βλάβες θα αποδράμουν  οπωσδήποτε, σε εύλογο χρονικό διάστημα όπως προαναφέραμε, έτσι απλά όπως εμφανίστηκαν.

    Για τις μέλλουσες μαμάδες -Οδοντιατρική φροντίδα στην εγκυμοσύνη

    Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Απριλίου 2014
    Για τις μέλλουσες μαμάδες -Οδοντιατρική φροντίδα στην εγκυμοσύνη
     Υπάρχουν κάποιοι μύθοι για τα τι μπορεί να συμβεί στα δόντια  από την εγκυμοσύνη όπως: Είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν βλάβες στα δόντια και τα ούλα, θα χαθεί ασβέστιο από τα δόντια, μετά από κάθε γέννα χάνεται κι ένα δόντι. Η αλήθεια είναι ότι αν φροντίζετε το στόμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο εσείς όσο και το παιδί που περιμένετε όλα θα πάνε καλά.

    Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κίνδυνοι όπως: η ουλίτιδα εγκυμοσύνης, αλλαγές που κάνετε στη διατροφή και τη στοματική υγιεινή, η διάβρωση των δοντιών από τους εμέτους, πολύ σπάνια ένα εντελώς καλόηθες  ογκίδιο εγκυμοσύνης και το στέγνωμα του στόματος.

     Να τα αναλύσουμε.

    Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουμε μεγάλες ορμονικές μεταβολές που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη ουλίτιδας. Κόκκινα ούλα, πρησμένα που ματώνουν εύκολα με το βούρτσισμα ή με τη μάσηση ή και αυτόματα. Μην ανησυχείτε. Κάντε καλή στοματική υγιεινή, επισκεφτείτε τον οδοντογιατρό σας και θα περάσει.

    Η αυξημένη κατανάλωση σακχαρούχων τροφών και ποτών πολλές φορές την ημέρα θα βλάψουν τα δόντια σας. Η αποφυγή στοματικής υγιεινής λόγω ναυτίας επίσης. Συνεπώς δεν επέρχεται μεταβολή στο ασβέστιο των δοντιών αλλά μεταβολές στις καλές συνήθειες διατροφής και υγιεινής.



    Αν έχετε συχνούς εμέτους, τα όξινα στομαχικά υγρά θα βλάψουν τα δόντια σας διαβρώνοντάς τα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μετά από εμέτους ξεπλύντε καλά το στόμα σας με νερό ή στοματικό διάλυμα ή πιείτε γάλα. Αποφύγετε να βουρτσίσετε για μισή ώρα γιατί αυτό θα επιτείνει τη βλάβη. Συμβουλευτείτε τον οδοντογιατρό σας.

    Πάλι από ορμονικές αλλαγές σπάνια σχηματίζεται στα ούλα ένα καλόηθες ογκίδιο, η επουλίς της εγκυμοσύνης. Κάντε καλά στοματική υγιεινή και αυτό θα εξαφανιστεί μετά τη γέννα. Μπορεί να παρουσιαστεί ελάττωση της ροής του σάλιου και να νοιώθετε το στόμα στεγνό. Είναι επικίνδυνο και μπορεί να βλάψει τα δόντια. Κάνετε πλύσεις με φθοριούχα στοματοπλύματα, πίνετε πολύ νερό, μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη για να προκαλέσετε εκροή σάλιου και βέβαια καλή στοματική υγιεινή.

    Προς το τέλος δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε οδοντιατρικό καθαρισμό. Επίσης μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε επείγουσα οδοντιατρική εργασία, να δεχτείτε τοπική αναισθησία  και να πάρετε κάποια φάρμακα μετά από ιατρική οδηγία.  Καλό είναι αν προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος να επισκεφτείτε προκαταβολικά τον οδοντογιατρό σας.
    Σαν συμπέρασμα θα λέγαμε με καλή στοματική υγιεινή, επίβλεψη από τον οδοντίατρο και υγιεινή διατροφή θα περάσετε άφοβα την εγκυμοσύνη.